< 1 2 3 4 5 >

Puusälekaihtimet, Ramin

Gonystylus bancanus eli ramin kuuluu näsiän sukuun. Ramin on erittäin yleinen viljelyspuu kaakkois-Aasiassa, lähinnä Länsi-Malesiassa sekä Indonesiassa.

Ramin on erinomainen sisustusmateriaali. Sitä on helppo työstää eikä se kuivuessa kierry. Raminin tiheys ilmakuivattuna on 530-785 kg/m3. Se on luja ja suhteellisen kevyt puulaji; hieman kevyempi kuin pyökki ja yhtä raskas kuin koivu. Sen vaaleaan pintaan tarttuu helposti niin petsit kuin maalitkin.

Puusälekaihtimissa ramin on ihanteellinen materiaali kovuutensa, suhteellisen keveytensä ja kiertymättömyytensä johdosta. Raminista valmistetu kaihtimet kestävät ja säilyttävät ulkonäkönsä, niinpä niille voidaankin antaa takuu. Raminista valmistettuja kaihtimia voidaan huoletta asentaa myös kosteisiin tiloihin ja saunaan, kunhan ne eivät joudu suoraan kosketukseen veden kanssa.

Raminia alettiin käyttää vientipuuna jo 1950-luvun alussa. Se herätti heti kiinnostusta Englannin ja Saksan markkinoilla, jossa sitä alettiin käyttää huonekalu- ja leluteollisuudessa. Tänä päivänä ramin tunnetaan erittäin hyvin kaikkialla Euroopan puuteollisuusmarkkinoilla, mutta on suhteellisen tuntematon täällä Suomessa oman laajan kotimaisen puuvalikoimamme tähden. Kotimaiset puulajimme mänty, kuusi ja koivu eivät kuitenkaan pehmeytensä ja laadullisten ominaisuuksiensa tähden yllä samalle tasolle raminin kanssa juuri puusälekaihtimissa käytettäviksi.

Ramin kasvaa turve- ja suometsäalueilla keskimäärin 18 metrin mittaiseksi ja noin 15 metriin asti oksattomana. Se on läpimitaltaan vain noin 0,6 - 0,8 m. Täysikäiset puut kaadetaan valikoivan hakkuu- ja istutusohjelman mukaan, jossa raminin kasvukausi on noin 70 vuotta ja hakkuvälit yhdellä alueella 35 vuotta. Läpimitaltaan alle puolimetrisiä puita ei kaadeta.

Kaakkois-Aasian maiden ympäristöviranomaiset ovat alkaneet kiinnittää tarkoin huomiota maidensa ekologisiin asioihin. Sen tähden on säädetty lakeja, jotka rajoittavat vuotuista puunhakkuuta ja kaikki, jotka käyvät kauppaa raminilla maksavat myös avustusta, joka käyteytään taimien istutuksiin hakkuualueilla Indonesiassa ja Malesiassa. Mm. vuonna 1993 istutettiin 143 miljoonaa uutta ramin-puuta.

lähdekirjallisuutta (Helsingin Yliopiston maa- ja metsätalouden kirjasto):

Begemann: ”Lexikon der Nützhölzer”
B J Rendle: “World timbers; part 3. Asia & Australia & New Zealand”
W G Keating & Eleanor Bolza: “Characteristic, properties & uses of timbers; volume 1.”
United States Department of Agriculture: “Tropical timbers of the world; handbook nr 607”

www.fsc-finland.org/fsc.htm
www.rainforest-alliance.org

< 1 2 3 4 5 >